5 τρόποι για να μειώσετε το φόβο του παιδιού σας για τον Οδοντίατρο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια ζωής του παιδιού σας , γι’ αυτό θα πρέπει να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από τον φόβο οπυ αισθάνεται. Οι παρακάτω 5 τρόποι μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι.

1. Διαβάστε μαζί τους ένα βιβλίο για τα δόντια :  με τον τρόπο αυτό  μπορούν να ενημερωθούν για την αξία τους και να μάθουν ότι ο Οδοντίατρος προσπαθεί να τα βοηθήσει. Αυτό θα μειώσει τη νευρικότητά που μπορεί να αιθάνονται.

2. Αποφύγετε τη χρήση λέξεων και φράσεων που μπορούν να τα τρομάξουν. Χρησιμοποιείστε  λίγη φαντασία για να τις αντικαταστήσετε με άλλες που είναι πιο αθώες και δεν προκαλούν αρνητική αντίδραση.

3. Παραμείνετε ήρεμοι : οι απότομες νευρικές αντιδράσεις του παιδιού ή το κλάμα μπορεί να σας εκνευρίσουν αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας για να μην επιδεινώσετε την ήδη φορτισμένη αρνητικά ψυχολογία του.

4. Εξηγείστε τους τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης : πολλές φορές τα παιδιά έχουν φόβο για το άγνωστο. Η εξήγηση του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί η επίσκεψή τους μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι πρόκειται για μια κοινή επίσκεψη που όλοι πρέπει να κάνουν. Μπορείτε να αναφέρετε ότι θα περιμένετε στην αίθουσα αναμονής διαβάζοντας περιοδικά ή βλέποντας τηλεόραση, ότι μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί μια “φωτογραφία” (ακτινογραφία) των δοντιών, να καθαριστούν τα δοντάκια με μία κρεμούλα (πάστα) κλπ.

5. Παίξτε το ρόλο του οδοντιάτρου με το παιδί σας : τα παιδιά εξοικειώνονται και μαθαίνουν πολύ ευκολότερα να μη φοβούνται  όταν κάνουν “πρόβα” μιας ενδεχόμενα δυσάρεστης στο μυαλό τους κατάστασης. Δε χρειάζεται να διαθέτετε οδοντιατρικά εργαλεία, αρκεί να μιμηθείτε τις κινήσεις του οδοντιάτρου, δηλαδή να βάλετε το παιδί να ξαπλώσει, να ανοίξει το στόμα του κλπ και παράλληλα να του εξηγείτε τα πλεονεκτήματα της θεραπείας.

ΠΗΓΕΣ : dontia.gr