Προβλήματα Βρουξισμού

Ο αριθμός των ατόμων που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, ολοένα και αυξάνεται στις μέρες μας εξαιτίας του έντονου στρες και του πιεστικού τρόπου ζωής.

Εάν ξυπνήσετε ένα πρωί και πονάνε οι μύες των σιαγόνων σας ή έχετε πονοκέφαλο, μπορεί να υποφέρετε από βρουξισμό (ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών) που εκτός από πόνο στα δόντια, σπάσιμο δοντιών επιφέρει και επιπτώσεις στο οστούν που περιβάλλει το δόντι και τον ιστό των ούλων. Το σύνδρομο αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση.

Η θεραπεία είναι ανάλογη με το πρόβλημα. Ανάλογα με τη ζημιά που έχει γίνει, μπορούμε να προτείνουμε τη χρήση νάρθηκα νυκτός που όμως βοηθάει στο να ελέγχουμε το τρίξιμο των δοντιών και δεν το θεραπεύει. Πρέπει γενικότερα να επινοείτε τρόπους χαλάρωσης και ηρεμίας επειδή το καθημερινό άγχος θεωρείται η σημαντικότερη αιτία βρουξισμού.

Εάν υπάρχουν ανωμαλίες στη σύγκλιση των δοντιών πρέπει αυτές να διορθωθούν, ώστε κάποια δόντια να συγκλίνουν κανονικά είτε με εμφράξεις είτε με θήκες ή ορθοδοντικούς μηχανισμούς.